Meteen naar de inhoud

Darmprotocol van “De groene os”

 • Door: Melody Eveleens van “De groene os”
 • Leestijd: 4 minuten

Stappenplan naar gezonde darmen… en meer…!

Stappenplan naar gezonde darmen… en meer…!

Er is steeds meer duidelijk over de centrale plek die de darmen innemen voor een goede gezondheid. 80% van de weerstand wordt bepaald in de darmen. Daarom heeft De Groene Os een uitgebreid darmprotocol ontwikkeld dat houvast te biedt bij tal van situaties bij honden, katten en paarden. Het geeft je nieuwe inzichten en kennis van middelen waarmee je de darmen kunt ondersteunen en het darmmicrobioom kunt herstellen. Het protocol bestaat uit verschillende stappen om de darmgezondheid eens écht goed aan te pakken.

“De dood huist in de darmen”
Hippocrates

Voorkom een veel gemaakte fout

Met het darmprotocol hopen we ook een veel gemaakte fout te voorkomen. Als er iets met je dier is, wil je graag snel resultaat en wij zien dan in de praktijk dat mensen beginnen met een van de laatste stappen: het geven van glutamine of probiotica. Als je die te vroeg inzet, zijn ze niet goed werkzaam of kunnen ze zelfs verergering van de klachten geven. Daarom is het belangrijk om bij het begin te beginnen.

De darmen zijn de naar binnen gekeerde buitenwereld en gastheer van het microbioom, een bacteriebevolking met een vergaande invloed op gedrag, immuunsysteem en algeheel welbevinden. Alle reden om ervoor te zorgen dat deze bacteriën het in de darmen naar hun zin hebben. Dit kun je bereiken met behulp van ons 4-stappenplan voor honden, katten en paarden.

Waarom een Darm Herstel Plan?

We zijn gewend om de darmen te zien als verteringsorgaan, maar de darmen zijn zo veel meer. Darmen zijn ons “tweede brein”. Serotonine (een neurotransmitter) wordt bijvoorbeeld voor 80% in de darmen aangemaakt en niet, zoals altijd werd gedacht, in de hersenen.

Dus wanneer je de oorzaak van een aandoening wilt achterhalen: denk aan het microbioom!

darmproblemen kat

Wanneer het Darm Herstel Plan volgen?

Het darmprotocol is ontwikkeld om houvast te bieden bij tal van situaties. Je kunt het inzetten bij:

 • het herstellen van de darmgezondheid
 • dieren met een gevoelige huid en kriebel
 • een niet-optimale spijsvertering
 • steeds terugkerende indringers en gasten
 • het behandelen van gedragsproblemen
 • voedselincompatibiliteit met bepaalde voeding

Wat mag je na het Darm Herstel Plan verwachten?

Je kunt een toename van de weerstand van je dier verwachten. Hoe hoger de weerstand, hoe beter de gezondheid en hoe meer kracht het lichaam heeft zichzelf weer in balans te brengen. Maar na het volgen van het darmprotocol kun je niet achterover leunen. Het zorgen voor bij je dier passende voeding, levensstijl en beweging blijft essentieel om het microbioom ook daarna gezond te houden.

Vraag advies

darmen paard

DE 4 STAPPEN VAN ONS DARM HERSTEL PLAN

Doorlopend tijdens alle stappen van het protocol

 • Adaptonicum

Adaptonicum is een tinctuur van ashwaganda, een Ayurvedisch kruid dat je dier helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven.
Adaptonicum kan goed gebruikt worden bij alle soorten fysieke en mentale stress. Het ondersteunt bij langdurige verschijnselen, draagt bij aan een normale hormoonbalans, ondersteunt de hersenfunctie en heeft een positieve invloed op de weerbaarheid.

Stap 1 – weerstand bevorderen

Het doel van deze fase is om de weerstand te ondersteunen, ontstekingen te remmen, het histaminegehalte in het bloed omlaag te krijgen en methylatie te bevorderen. Methylatie is een biochemisch proces waarbij methylgroepen worden gekoppeld aan enzymen, DNA, aminozuren en gifstoffen. Dit proces zorgt voor ATP (de energiedrager voor chemische processen in de cellen), genezing van weefsels, ondersteuning van de leverontgifting, regulering van de genexpressie (hoe de genen zich uiten) en optimalisering van de immuun- en neurologische functies.

Behandelduur
Minimaal 3 weken (afhankelijk  van de situatie kan dit verlengd worden)

 • Voeding, leefstijlaanpassingen en bewegen

De 4 middelen die in deze fase samen moeten worden ingenomen

 • Multivitaminen en Mineralen Complex
 • Teunisbloem- borageolie
 • Scutellaria Tinctuur
 • Digestivo Complex

Na 3 weken is er een contactmoment met de behandelend therapeut of De Groene Os.

Stap 2 – reiniging

Deze fase staat in het teken van reinigen. De lymfedrainage en de uitscheidingsfunctie van de lever en nieren worden nu bevorderd. Ook de darmen worden gereinigd om met een schone lei aan stap 3 te beginnen.

Behandelduur
3 weken

De 2 middelen die in deze fase moeten worden ingenomen

 • Drainage Compositum
 • Psyllium Husk

Stap 3 – immuunsysteem stimuleren

In deze fase worden indringers bestreden. Pas hierna kun je werken aan het opbouwen van de darmgezondheid. Dit kan goed met bepaalde kruiden – of speciale tincturen waar die kruiden in verwerkt zijn – die natuurlijke stoffen bevatten die het immuunsysteem stimuleren.

Behandelduur
6 weken

Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen

 • All Septicum

Stap 4 – herstellen van het darmmilieu en de darmflora

In eerdere fasen heb je onder meer gewerkt aan het wegnemen van ontstekingen en het stimuleren van het immuunsysteem, daarmee heb je een goede basis gelegd om nu verder te gaan met deze laatste fase. The finishing touch, heel belangrijk!

Het doel van deze fase is het optimaal gezond krijgen van de darmwand (darmslijmvlies) en darmflora. Een gezonde darmwand is onder meer belangrijk omdat hierdoor de goede darmbacteriën (probiotica) die in deze fase ook worden gegeven, beter op het slijmvlies van de darmwand kunnen aanhechten en de darmflora helpen herstellen. Je kunt probiotica zien als zaadjes die geplant worden, waarna het lichaam zelf een gezond microbioom kan onderhouden. Vaak worden probiotica in een veel te vroeg stadium ingezet. De darmen zijn dan nog niet in de juiste conditie om een gezonde kolonie bacteriën in stand te houden. Dan is het dus water naar de zee dragen.

Behandelduur
8 weken

Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen

 • Ultimaflor voor honden en katten
 • Ultimaflor voor paarden

Heb je vragen?

Ik sta graag voor je klaar!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met mij op.