Meteen naar de inhoud

“Verlatingsangst”


Verlatingsangst komt helaas veel voor bij honden. Onze hond Piña bijvoorbeeld, had in het begin last van verlatingsangst. Dit hebben we gelukkig vanaf het begin goed begeleid. Ze voelt zich veilig in haar eigen huis en heeft genoeg zelfvertrouwen om ontspannen alleen thuis te zijn. Honden zijn sociale dieren en hechten dus veel waarde aan relaties, ook relaties met mensen. Dit maakt dat ze van nature al niet graag alleen zijn.

Twijfel jij of jouw hond verlatingsangst heeft? Sommige symptomen zijn heel snel te herkennen, zoals blaffen, janken, slopen (deuren, banken etc.) en onzindelijkheid. Dit zijn gedragingen die niet alleen voor je hond erg vervelend en stressvol zijn, maar ook voor jou en je buren. Je buren kunnen overlast hebben van het geblaf of je hebt net een dure nieuwe bank die stuk is, omdat de hond niet alleen thuis kan zijn. Maar er zijn ook symptomen die niet snel te herkennen zijn, zoals zachtjes janken, niet willen eten/drinken, apathisch zijn zonder het baasje, of probleemgedragingen wanneer je er wel bent. Dit laatste klinkt misschien raar, maar een hond heeft een figuurlijk stressemmertje. Wanneer dit emmertje gevuld wordt door het alleen thuis zijn kan dit leiden tot explosieve probleemgedragingen, bijvoorbeeld uitvallen naar andere honden/fietsers/mensen. Ook overmatig druk zijn en slecht rust kunnen pakken zouden kunnen komen door een volle stressemmer.

Door een stukje te filmen als de hond alleen thuis is of door een camera neer te zetten, kun je zien hoe de hond is als hij alleen is. Wanneer je hond last heeft van verlatingsangst kan je dit gaan trainen. Hoe je dit moet aanpakken is voor elke hond anders! Adviezen als “neem er nog een hond (of kat) bij” of “doe een blafband om”, zou ik zeker niet opvolgen! Deze dingen zullen je hond niet helpen zijn/haar onveilige gevoel weg te nemen.

Mijn advies is dan ook, schakel een gedragsdeskundige in! Wij kunnen een op maat gemaakt stappenplan maken, specifiek naar de behoeftes van jouw hond. 

Inoki vlak voor het alleen thuis zijn..
Piña alleen thuis, lekker aan het slapen.