Meteen naar de inhoud

“De stressemmer”


De afgelopen tijd hoor en lees je steeds meer: “Mijn hond is overprikkeld!” of  “Mijn hond zijn stressemmertje begint vol te raken!” of “Is jouw hond niet snel overprikkeld?”. Omdat het de laatste tijd zoveel gezegd wordt (terecht of onterecht), wil ook ik er wat over vertellen. In dit artikel wil ik kort vertellen wat een stressemmer is en belangrijker nog, hoe voorkom je dat deze emmer volloopt of zelfs overstroomt?

De termen overprikkeling, triggerstacking en de stressemmer zijn eigenlijk allemaal hetzelfde. Daarom hou ik het voor het gemak op de term stressemmer.

De stressemmer is een figuurlijke emmer die een hond heeft. Deze emmer vult zich met alles wat een hond meemaakt op een dag. Dit kunnen leuke dingen zijn, maar ook stomme dingen. Voorbeelden zijn:  stress, frustratie, blijdschap, fietsers, een harde knal, extreme geuren, en spelen met vriendjes/vriendinnetjes.  Elke hond heeft een verschillende emmer, groot of klein, dik of dun. Wat voor de ene hond veel prikkels zijn, hoeft niet zo te zijn voor een andere hond. Wanneer deze figuurlijke emmer overloopt, ontstaat er explosief gedrag. Dit kunnen bijvoorbeeld ‘zoomies’ zijn (ook wel ‘fiddle about’ genoemd) of uitvalgedrag.

Om deze figuurlijke emmer weer te legen is slaap nodig, zo’n 16 tot 18 uur per dag. Als een hond weinig of slecht slaapt, wordt de emmer ook bijna niet geleegd. Hierdoor overstroomt die dus ook weer sneller.

Wat kan je doen om overstroming zoveel mogelijk te voorkomen? Zoals hierboven staat is slapen dus heel belangrijk! Maar je kan ook regelmatig een desensitisatie wandeling doen. Dit is een wandeling in een prikkelarme omgeving, bijvoorbeeld een weiland. Dus zonder andere honden, mensen of auto’s. Met een lijn van minimaal 5 meter en een goed zittend Y-tuig geef je jouw hond de ruimte om zichzelf te zijn. Lekker laten snuffelen, niks aan je hond vragen en zoveel mogelijk je hond de weg laten wijzen. Op deze manier geef je je hond vrijheid, mentale stimulatie en beweging. Ook vult de emmer zich niet met omgevingsprikkels.

Iets anders wat ik niet vaak voorbij zie komen in adviezen op sociale media zijn structuur en regelmaat. Voor een hond is de mensenwereld heel raar en ingewikkeld. Wat wordt er van mij verwacht? Wanneer krijg ik eten? En wanneer kan ik plassen? Dit kan voor sommige honden erg stressvol zijn. Door de dag zoveel mogelijk hetzelfde te houden is het voorspelbaar. Honden kunnen op die manier anticiperen wanneer er wat gaat gebeuren en hebben zo minder last van stress en frustratie.

Als laatste is kauwen, likken en snuffelen (met uitzondering aan spannende geurtjes) ook goed om het emmertje te legen. Dit kan bijvoorbeeld kauwen op een kluifje zijn, een lekker gevulde kong/likmat of een snuffelmatje met voertjes. Wil je inspiratie voor leuke kong recepten, vrolijke likmatjes of snuffelactiviteiten? Hou dan de komende tijd mijn tiktokpagina in de gaten.

Vind jij het lastig inschatten hoe het met de stressemmer van jouw hond gaat? Hou eens een paar dagen in de gaten wat jij en je hond doen en meemaken op een dag. Mail, bel of app mij dit en dan kunnen we hier samen naar kijken!

Illustratie van de stressemmer. Gemaakt door Danique de Bruijn