Meteen naar de inhoud

De zintuigentuin

“Perro amigo’s zintuigentuin”

Snuffeltuinen en zintuigentuinen bestaan al best lang, maar nog maar weinig hondenbegeleiders hebben hier van gehoord. Het is wezenlijk anders dan een hondenspeeltuin (een bekender fenomeen voor veel hondenbegeleiders). Snuffeltuinen en zintuigentuinen hebben namelijk superveel positieve effecten op je hond! In dit artikel leg ik je uit wat een zintuigentuin is en wat deze positieve effecten zijn.

Hoe ziet een zintuigentuin eruit?

Een zintuigentuin is op een omheind (het liefst 1.80m hoog) veld, waarbij de grootte van het veld niet veel uitmaakt. Van een klein stukje grond kan je al een super interessante omgeving maken voor honden. En dat is precies waar het om gaat. Een zintuigentuin is niet alleen maar een kale ruimte, maar een ruimte vol met objecten, geuren en smaken. Een echte verrijkte omgeving!

Alles is zo neergezet dat de hond veilig kan snuffelen, ontdekken en klimmen. Deze verrijkte omgeving wordt regelmatig veranderd om het telkens weer nieuw en interessant te houden. Ook boek je bij een zintuigentuin een privésessie, zodat andere honden jouw hond niet kunnen afleiden van het snuffelen. Het is dus ook perfect voor honden die niet goed samen kunnen zijn met andere honden.

Waarom een zintuigentuin bezoeken?

Honden hebben verschillende basisbehoeften en één van deze basisbehoeften is mentale stimulatie. Dit doen ze het liefst door middel van snuffelen, scharrelen en onderzoeken. In de huidige wereld wordt dit maar zelden voldoende aangeboden. Honden worden begrensd door een lijn, kunnen/mogen niet te veel snuffelen tijdens de wandeling want er is haast, of er wordt van alles aan ze gevraagd (zit/af/blijf/wacht/hier). 

In een zintuigentuin hebben ze volledig de vrijheid om zonder lijn, op hun eigen tempo en zonder bemoeienis van anderen op onderzoek uit te gaan. Hier wordt een hond gelukkig van! Daarbij stimuleert het zelfontplooiing, zelfvertrouwen en vergroot dit het zelfoplossend vermogen. Tijdens en na veel snuffelen verwerken ze prikkels beter en kunnen ze beter slapen. Het is een ontspannen activiteit die met alle honden gedaan kan worden, ongeacht leeftijd en gedrags- of lichamelijke problemen. Alle honden kunnen de zintuigentuin bezoeken en worden hierdoor positief gestimuleerd.

Naast dat het goed is voor de hond, heb jij er als begeleider ook wat aan. Want wie vindt het nou niet heerlijk om zijn of haar hond vrolijk in de rondte te zien scharrelen? Precies, iedereen ziet hun hond graag vrolijk en gelukkig. Door samen zo’n leuke activiteit te ondernemen wordt jullie relatie ook beter. 

Bijna alle zintuigentuinen in Nederland zijn buiten. Momenteel zijn er in Nederland slechts 2 binnenlocaties, waarvan mijn zintuigentuin er één is. Mijn zintuigentuin is namelijk zowel binnen als buiten, in de ruimte van hondendagopvang “De Kwispelbrigade”. Ideaal voor elke weersomstandigheid.
Hier kan jouw hond een verrijkte, stimulerende omgeving ontdekken onder begeleiding van een gedragsdeskundige gespecialiseerd in het welzijn van de hond!

Adres van “Perro amigo’s zintuigentuin”: Schippersvaartweg 81 in Noordwijkerhout. (In de schuur achter het woonhuis)

Wil jij na het lezen van dit artikel ook naar de zintuigentuin komen? Reserveren kan via: reserveren