Meteen naar de inhoud

zintuigentuin

Een zintuigentuin is een geweldige omgeving voor honden. Ze hebben er niet alleen plezier, maar leren er ook een hoop. Door een grote variatie aan objecten en geuren in de snuffeltuin kunnen honden al hun zintuigen gebruiken. Ze ruiken de objecten en hun omgeving om informatie te verzamelen. Ze voelen de objecten door eroverheen te lopen. Ze zien alle objecten, waarbij bewegende objecten nog stimulerender zijn. Ze horen de omgeving en wanneer ze zelf de objecten bewegen komen er geluiden vanaf. Als laatste hebben we natuurlijk het smaakzintuig. Dat wordt in zintuigentuinen gestimuleerd door bijvoorbeeld één drinkbak met normaal water neer te zetten en een paar drinkbakken met wat lekkers er aan toe gevoegd. Door alle zintuigen te gebruiken zijn de hersenen hard aan het werk en deze (mentale) stimulatie is goed voor de ontwikkeling van jouw hond, ongeacht leeftijd. Een snuffeltuin is namelijk voor alle leeftijden, van pups tot bejaarde honden.

Welke positieve ervaringen en veranderingen brengt het voor de hond?

  • Honden kunnen bezig zijn met hun natuurlijke gedrag, namelijk snuffelen, onderzoeken en observeren.
  • Het is kalmerend en stress verlagend.
  • Honden leren zelfstandig zijn en vergroten hun zelfvertrouwen.
  • Het vergroot hun zelf oplossend vermogen

Wat wordt er van de hondenbegeleider verwacht in zo’n snuffeltuin?

Zorg dat je trouwe viervoeter vooraf gaand aan de sessie de tijd heeft gekregen om te plassen en poepen! Verder hoef je tijdens de sessie niks te doen, geef je hond geen opdrachten. De hond mag volledig zichzelf zijn, zonder aansporing of bemoeienis van de begeleider. Observeer en geniet van je hond die heerlijk zichzelf is. Als de hond lekker bezig is kan de instructeur het een en ander uitleggen. Bijvoorbeeld lichaamstaal van de hond, of eventuele vragen die jij als begeleider hebt.

Wil je een sessie boeken? Dit kan in de webshop!

Na een snuffelsessie heeft een hond gemiddeld 1 a 2 dagen nodig om alle prikkels te verwerken. Geef je hond deze rust ook! Dus verplicht samen luieren..


Adres: Schippersvaartweg 81 in Noordwijkerhout. (In de schuur achter het woonhuis)

“Dogs do speak,

but only to those who listen!”